Xi, Xi wat jij niet ziet

Wat heeft Covid19 jouw gebracht?

Het mag misschien raar klinken het covid19 virus heeft Frank onmetelijk inzicht opgeleverd. Het heeft hem bij zijn aarding gebracht, zijn basis. Met een harde reset tot gevolg. De aanzet voor Frank om alles om hemzelf heen opnieuw op te bouwen. Om zijn dromen te verwezenlijken binnen zijn eigen mogelijkheden, normen en waarden. Dit keer in close-harmony in samenwerking met anderen.

1. Last van Social Distancy Stress?

Frank niet! In tegendeel, hij wist niet wat hij meemaakte. De continue stress van de sociale verwachtingen die altijd zwaar op hem drukte viel in een klap weg. Een ware verademing alsof hij in een enorme berg superzacht dons landde. Zo zacht, zo heerlijk en zo rustgevend. Eindelijk dat mogen ervaren. Het bood hem de nodige ruimte voor hernieuwde inzichten door de vele puzzelstukjes die op hun plek vielen. Het waren nog twee andere toevalligheden die op FranX pad kwamen die het laatste zetje vormde. Al het goede komt in drieën toch?!

2. Wat als vader niet thuis komt voor het avondeten…

Een zwarte bladzijde in het leven van Frank, hij was 12 toen zijn moeder vertelde wat er met zijn vader (veehouder) was gebeurt. Toen hij 3 jaar was kwam zijn papa niet opdagen bij het avondeten vertelde ze. Het gezin woonde in het centrum van het dorp, het weiland met zomerstal lag ver buiten het dorp. Kennissen hebben hem daar in de stal gevonden, door zelfmoord om het leven gekomen. Een gezin van 7 kinderen achterlatend, de oudste 14 en de twee jongste 7 jaar en Frank met 3 jaar een nakomertje.

In het Rooms Katholieke is zelfmoord de grootste doodszonde en hulpverlening bestond toen niet. Misschien is daardoor alles in de doofpot gestopt. Er werd niet over gesproken en Frank had zelf geen enkele herinnering aan zijn vader. Toen hij het verhaal op zijn 12e hoorde stortte zijn wereld in, puzzelstukjes vielen op zijn plaats. Zoals waarom de TV bij bepaalde beelden altijd direct uit moest en zijn moeder door de beelden zichtbaar ontstemd was. In de vele jaren daarna stond Frank altijd voor een gesloten deur in een poging erover te praten, om zijn kant van het verhaal te delen. Steevast kreeg hij hetzelfde antwoord: Wij konden er niets aan doen, er was geen hulpverlening.

Verbijstering alom dat anno 2020 die hulpverlening nog steeds niet bestaat!! Frank was verbijsterd en vond zoveel herkenning bij het zien van (de kinderen in) de trailer van onderstaande documentaire. Frank zag in de kinderen als het ware zijn broertjes en zusje toen ze nog jong waren.

Met het inzicht dat niemand iets te verwijten valt, niemand ergens schuldig aan is, niet zijn vader, moeder, zus, broers of andere familie en betrokkenen, niemand(!) wenst Frank verder te leven. Het is zo gelopen, het is niet anders. Voor Frank ‘de normaalste zaak van de wereld’, hij weet niet beter en wenst hier energie uit te putten. Het voegt iets toe, een meerwaarde. Door hier open over te zijn en te praten hoopt Frank meer begrip te creëren en zo wellicht een voorbeeld te zijn voor anderen.

Over taboes gesproken…

Het is niet het enige taboe waarmee Frank in zijn leven te maken heeft (gehad): Klinefeltersyndroom! Een aangeboren aandoening die ook met de nodige taboes omgeven is. Wat mannen die dat hebben absoluut niet goed doet, dat hebben ze niet verdiend! Is het door de mis(ver)standen van resultaten van wetenschappelijke onderzoeken of is het door het taboe op alles wat met mannelijkheid en de geslachtsorganen van mannen te maken heeft of het feit dat het van je mannelijkheid ontdoet. Of komt het door de mogelijke tunnelvisie die ontstaat vanwege de wetenschappelijke notatiewijze: 47,xxy. Frank is geboren met 3 geslachtschromosomen in plaats van de gebruikelijke twee wat 46,xy zou opleveren. Al het goede komt in drieën toch?! >> Later meer daarover…

3. Vakantie in een klooster….

In 2008 werd Frank vlak voor de vorige crisis werkeloos. Zijn zelfstandige baan als logistiek medewerker bij de koeriersdienst van de NVWA moest hij opgeven omdat de maximale tijd voor Flexwerker was bereikt. Een vaste aanstelling zat er niet in. Uit verveling toch maar eens een IQ-test bij vereniging Mensa gedaan, de vereniging voor Hoogbegaafden. Het vermoeden werd bevestigd, Frank werd tot de club toegelaten. Op zich geen verrassing en wat zou het schelen nu het bevestigd werd? Nou dat heeft Frank geweten, het dak ging eraf! Zo voelde hij het letterlijk, ervaren dat hij blijkbaar in alles geremd was en die remmingen vielen plots weg. Het heeft hem jaren gekost om daar aan te wennen, als het ware zichzelf opnieuw moest uitvinden. Ontdekken dat waar de grenzen dan liggen als vanzelf hem toekomt. Ontdekken dat praten ineens veel makkelijker en sneller gaat. Ontdekken dat hij niet hoeft na te denken, door het denken ‘uit te schakelen’ alles vanzelf gaat. Dat hij nieuwe  kwaliteiten ontdekte waarvan hij niet wist dat hij ze had. Ontdekken dat Frank ineens zichzelf kon worden, zijn en blijven.

Bij het UWV hadden ze er lucht van gekregen en boden hem spontaan een re-integratie traject aan. In dat proces met een hoogbegaafde coach vertelde de coach over zijn verblijf in een klooster. Dat is altijd blijven hangen. Daar had Frank wel interesse in om daar een tijdje in door te brengen. Nu vele jaren later oktober 2020, middenin de huidige crisis. Noodgedwongen werd de coaching vanuit de gemeente door een zzp-er gestaakt. Een mooie gelegenheid om het op eigen kracht verder te doen.

Een mooie gelegenheid voor een week vakantie in een klooster! Maar Frank hoefde daar niet ver voor te reizen, hij kon gewoon thuis blijven in zijn eigen huis, zijn klooster! Een flat met fluisterstille muren. Hij liet alles uit zijn handen vallen en al hardop denkend ontviel hem meerdere nieuwe inzichten. Een daarvan in het bijzonder. Hij bedacht zich ineens iets. Het slecht of niet kunnen filteren van de informatie (prikkels) die de zintuigen opvangen is een kenmerk van Klinefeltersyndroom. Bijvoorbeeld het niet kunnen filteren van geluiden. Erg vermoeiend maar daar heeft Frank mee om leren gaan. Maar nu, de ogen dat zijn toch ook zintuigen? Wat gek, in al die jaren bij de Klinefelter vereniging had Frank daar nog nooit iemand over gehoord, geen specialist, deskundige of lotgenoot. Wat zou het effect daar dan op zijn. Frank ging al googelend op onderzoek uit. Eerst naar welke zintuigen er zijn. Vijf natuurlijk want die zogenaamde zesde kent Frank ook, althans volgens de Chinese astrologie behorend bij zijn sterrenbeeld de Slang.

Xi, Xi, wat jij niet ziet en het is…..

Krijg nu wat, wederom verbijstering alom wanneer hij op de website van overprikkeling.com leest en met eigen ogen ziet wat overprikkeling allemaal tot gevolg kan hebben. Vele puzzelstukjes vallen wederom op hun plek. Kort en bondig vanuit de ‘ogen’ van Frank hebben gezonde mensen als een soort mist oogkleppen op en een plaat voor hun gezicht. Alle informatie die niet belangrijk is voor dat moment wordt weg gefilterd en dat werkt bij Frank niet. Hij ziet continu alle details en ook met een blikveld van 180 graden. Bij het eerste bezoek aan de splinternieuwe supermarkt werd Frank hondsberoerd door de overload aan informatie. Ook dat moet hij op de website lezen hoe ziekmakend dat is. Ook dat geeft Frank handvatten. Het mag gek klinken maar als het je leven lang volledig aan referenties en voorbeelden ontbreekt dan kan het lastig zijn om bepaalde dingen die je ervaart of voelt te duiden. Zelfs zoals nu blijkt uit de informatie op deze site dat zij het als ziekmakend, misselijk of beroerd duiden. Dat is het dus!

Waarom weten die zogenaamde Klinefelter deskundigen dat niet? Dat maakt de website ook duidelijk, ook zij hebben last van de onbekendheid en het onbegrip over dit fenomeen. Deze site is overigens voor en over mensen met niet aangeboren hersenletsel. De gevolgen zijn voor hun nog veel extremer van een gezond leven plotsklaps dat filtermechanisme kwijtgeraakt. Die leven in een hel! Frank weet niet beter, het voordeel van het aangeboren hebben. In de woorden van Frank: Ik ben hun dankbaar, omdat zij het verschil kennen en zo meer inzichten geven in wat wij hebben en de gevolgen ervan kunnen onderkennen. Tegelijk heb ik ook enorm met ze te doen.

~XiniX~

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *